Home
Organisatie
Nieuws
Terugblik
ReŁnie2015
Scheepstypen
Sponsering/
Donateurs
SSRP
Contact


J2-DC
 
© 2017 J2-DC

Terugblik Regionale Friese ReŁnies:
de verslagen

Opwindende verslagen van de tot nu toe gehouden reŁnies in de jaren ...

Index 1968-1979 1981 1982 1983 1984 1986 1987 1988 1989 1991 1992
1993 1994 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017

34e Regionale Friese ReŁnie Heeg 2009: Van alles wat

Fotoalbum ReŁnie 2009
Voor de 34e keer kwam er een vloot van ruim 50 Friese houten schepen in Heeg bijeen om samen te genieten van het zeilen met het Fries cultureel erfgoed en het jaarlijkse samenzijn van eigenaren, families en bemanning. De start was dit jaar in Sneek op de jachtwerf van de familie van der Meulen, waar verschillende houtbouw en restauratieprojecten te bewonderen waren. Een wat uitgedunde vloot, door het een onstuimige weer op donderdag, werd zeer gastvrij ontvangen binnen de muren van de werf. Gelukkig kwamen er nog een flink aantal mensen per auto, zodat met een gezellige groep aan het avondprogramma kon worden begonnen.


 

Na een pizzamaaltijd, lieten Lex Maat en Tina van Putten ons op multimediale wijze kennis maken met een totaal ander varen dan we gewend zijn: ballonvaren. Naast het zelf ’meevaren’ met luchtballonnen, hebben Tina en Lex als scheidsrechter aan veel internationale ballonvaartevenementen meegedaan. Op een bijzonder geanimeerde wijze werd uitgelegd wat hierbij komt kijken en welke unieke ervaringen dit heeft opgeleverd.

De vrijdag bood een heel ander weertype en onder het genot van een rustig windje en een zonnetje werd via de Langweerder Wielen koers gezet naar het Coevorder meer. Een aantal schepen sloot zich daar aan en na een zeer relaxte lunch op dit ondiepe meer, werd de tocht via Woudsend naar Heeg voortgezet. De quiz van de hand van Dick Franken was weer behoorlijk pittig en het kostte menigeen hoofdbrekens om de betekenis te bepalen zonder Google te raadplegen. De winnaars van de quiz waren Lex en Tina die voeren op de Aleide Anna.

De vloot lag aan het einde van de middag weer op zijn vaste plek in jachthaven de Eendracht in Heeg en de barbecue speelde zich af onder een heerlijk zonnetje. Het palaver, in de Helling, zou wat eerder beginnen vanwege de muzikale verrassing later op de avond, maar dat bleek ijdele hoop met dit mooie weer. Gelukkig werd het palaver uitermate effectief afgehandeld, zonder voorbij te gaan aan het verwelkomen van schepen en eigenaren die voor het eerst meededen of zich na enkele jaren weer hadden aangemeld. Jan te Siepe werd nog in het zonnetje gezet vanwege zijn eigen 50e verjaardag en het feit dat in het zelfde jaar zijn schip, de Poseidon, 100 jaar oud is geworden. Bijzondere vermelding verdiende ook de deelname van de KWV Loosdrecht die met twee Friese wedstrijdschouwen de reis per vrachtwagen en aanhangwagen naar Heeg had afgelegd.

De jeugd had zich vrijdagavond verzameld bij de jeugdherberg (de Stayokay) en het succesvolle recept van kennismakingspelletjes werd gevolgd door op tijd naar Hart voor Water (voorheen ‘t Dokje) te gaan om het optreden van Jelle B. (www.jelleb.nl) mee te maken. Met een gitaar en een grote letter B, wist Jelle B. iedereen aan het dansen te krijgen. Deze wandelende jukebox wist werkelijk ieder verzoeknummer in te willigen afgewisseld door zijn eigen lijflied. Er vloeide menig biertje en door de gezelligheid werd nog iets langer doorgefeest dan de vergunning toestond: voor herhaling vatbaar!

De zaterdag diende zich aan met een strak blauwe hemel en een prachtig windje voor de toertocht en het admiraalzeilen. Er werden weer veel manoeuvres uitgevoerd op de meest complexe wijzen en veel punten gescoord met achteruitvaren en een rondje konijneneiland. De uiteindelijke winnaar van de toertocht was Jeroen van der Wind en bemanning op het Friese jacht Windbreker.

Alle eskaders lagen voor de lunch aan het eiland RakkepŰle waar een geheel lege steiger het mogelijk maakte per eskader af te meren. Na de lunch kon de vloot een nieuw fenomeen aanschouwen. Admiraal Henk Vochteloo, twee decennia lang lid van het Comitť, had zelf het roer van admiraalschip de Lytse Bever, het oudste Fries Jacht gebouwd in 1820 door Eeltje Teadzes Holtrop in IJlst, ter hand genomen. Even wreven de bemanningen hun ogen uit, waarna het lawaai losbarstte om de admiraal op gepaste wijze te begroeten. Dat de eendenpopulatie rond Heeg een tijdje doof rondzwom werd veroorzaakt door de talrijke kanonschoten vanaf het admiraalschip.
Na de vlootschouw, ging de Lytse Bever voor anker op het Heegermeer en konden de eskaders zich klaarmaken voor het mooie schouwspel, het admiraalzeilen. Door het mooie weer en de publiciteit via posters, waren veel toeschouwersschepen in de buurt van het admiraalschip voor anker gegaan. Natuurlijk prachtig zoveel toeschouwers, maar het aanvaren van het admiraalschip werd hierdoor voor de eskaders wel bemoeilijkt. Mede door de iets aanwakkerende wind was het niet eenvoudig om mooi in kiellinie langs de admiraal te zeilen.

Eťn eskader had er zichtbaar moeite mee: de eskadercommandant werd met zijn tjotter richting admiraalschip gedwongen. Door gecontroleerd gijpen werd het admiraalschip nog net ontweken en de admiraal niet van het voordek geveegd! Dit zat het eskader niet lekker en, hoewel hoogst ongebruikelijk, werd de groet gewoon nog een keer gedaan, dit keer een stuk beter en veiliger! Door dit enthousiasme, kende de admiraal de eerste prijs (het wandbord van de heer Hoefnagels) toe aan het eskader 3 - Grote tjotters A, onder leiding van Hildo Brilleman. De tweede prijs (het tuigje van het Stamboek) ging naar Jeroen van der Wind van eskader 6- Friese Jachten A.

Na dit spektakel werd koersgezet naar de kom van Heeg, waar de Palingaak Korneliske Ykes II, net als ‘schip van het jaar’ geŽerd bij de opening van de Sneekweek, al lag te pronken aan de kade bij de familie Piersma.

De traditionele borrel aldaar werd dit keer opgeluisterd door een wedstrijd touwtrekken tussen de 8 eskaders. Of het nu kwam door het enthousiasme of door het feit dat er tegenwoordig heel veel jeugd van alle leeftijden aan de reŁnie meedoet, maar het touwtrekken werd met glans gewonnen door eskader 2 - Kleine tjotters, onder leiding van Steven Bleeker.

De borrel werd toepasselijk afgerond : de lokale palingvisser en -roker serveerde paling die in zeer korte tijd verorberd was.
Na een gezellige schippersmaaltijd bij de Boeier was het tijd voor het fakkelvaren. De deelname viel wat tegen maar het Bengaals vuur brandde fel en zorgde voor een mooi schouwspel in de kom van Heeg.

Dat het Nederlandse weer veelzijdig is zagen we zondag, want het regende pijpenstelen en er stond nauwelijks wind. Hoewel een aantal schippers sterke twijfels hadden, kwam het WSH startschip voorbij ten teken dat men aan de bak moest. De regen kwam met bakken uit de lucht maar toch stak er een mooi windje op. Met zulk weer is het Heegermeer exclusief voorbehouden aan de Friese houten vloot.

Geen ander schip waagde zich op het water! Nadat klasse 1 van start was gegaan, draaide de wind binnen een minuut van zuidoost naar west. Wedstrijd afgebroken en opnieuw starten, maar nu vanaf de andere kant… De eerste wedstrijd eindigde met een aanwakkerend windje en het werd ook nog droog. Prachtige zeilomstandigheden al was het in de tweede wedstrijd met een ‘dikke 4’ aardig aanpoten voor de bemanning. De golfslag gaat dan met name voor de kleinere boten parten spelen en veroorzaakte hier en daar wat lichte schade. Maar iedereen had een tevreden gevoel over een dag die wel erg nat begon. Speciale vermelding verdient Alexander de Vos die met het kleine schouwtje Pandora en een zeer jeugdige bemanning onverstoorbaar de wedstrijden uitzeilde!

Wedstrijduitslagen

Klasse 1 Kleine Tjotters, Boatsjes en Schouwtjes
1. Lytse Goes Julie Bausch, Naarden
2. Wilster Sander Bausch, Naarden
3. Pandora Alexander de Vos, Leiden

Klasse 2 Staverse Jollen
1. De Goede Hoop Claartje van der Sijp, Culemborg

Kajuitschouwen
1. ‘t Meeuwke Michiel Weidner, Amsterdam

Grote open schouwen
1. Motketel KWV Loosdrecht

Grote Tjotters
1. Hilda Martijn Perdijk, Heeg
2. De Jonge Minne Jaco Bleeker, Wormer
3. De Twa Sisters Siebe Haagsma, Walchwil, CH
4. Triton Alexander van der Zee, Amsterdam
5. Aleide Anna Lex Maat, Muiderberg
Friese Jachten A
1. Windbreker Jeroen van der Wind, Arnhem
2. Poseidon Jan te Siepe, Monaco
3. Argo Sybrant van der Werf, Amsterdam
4. Dageraad Klaas Havenga, Haren

Friese Jachten B
1. Vlieghende Hollander Joep Gorgels, Naarden
2. Riemke Idskje Frans Verkaaik, Reeuwijk
3. Dreumes W. Loeber, Den Haag
4. Joris Hak van der Sijp, Hilversum

Boeiers
1. Albatros Chris Brouwer, Drachten
2. Constanter Binnert Halbertsma, Wilnis
3. Buizerd Maarten van der Post, Enkuizen
De prijsuitreiking ving aan met het luiden van de WSH bel en de prijzen voor alle onderdelen werden uitgereikt. Admiraal Henk Vochteloo meldde dat de sfeer en de vorm van het admiraalzeilen in de loop der jaren wel iets veranderd is en gaf een aantal tips mee om het nog mooier te maken. Tenslotte gaf Henk het Comitť een tweetal zeer oude flessen wijn mee om de wintervergadering extra luister bij te zetten. De nieuw ingestelde poedelprijs, een regelboekje van Henk Plaatje, werd door de WSH aan Pier Piersma en Alexander de Vos uitgereikt, overigens met geheel verschillende redenen!De wimpel van de gemeente Wymbritseradiel, die jaarlijks beschikbaar wordt gesteld door diezelfde gemeente en geschonken aan een persoon of instantie die een bijzondere prestatie heeft geleverd voor deze ReŁnie of voor de ReŁnie in het algemeen, werd dit jaar uitgereikt aan Marius Jonkhart. Marius, met een houten vloot van drie schepen is mede initiatiefnemer van de Helling en heeft een leidende rol gespeeld in het tot stand komen van de Palingaak.

Na dankzegging aan Marie en Pier voor hun gastvrijheid werd de 34e Regionale Friese ReŁnie afgesloten.

Verslag Hildo Brilleman
 

Fotoalbum ReŁnie 2009

Donateurs

Wij kunnen ons voorstellen dat u als gast, bemanningslid of toeschouwer dit spektakel graag financieel wilt steunen. Daarvoor kunt u dit formulier ingevuld naar het secretariaat retourneren.

Hoofdsponsors Friese ReŁnie
 
naar website zeilmakerij Molenaar
naar advertentie Vander Post - Eerdmans


naar boven