Home
Organisatie
Nieuws
Terugblik
ReŁnie2015
Scheepstypen
Sponsering/
Donateurs
SSRP
Contact


J2-DC
 
© 2017 J2-DC

Terugblik Regionale Friese ReŁnies:
de verslagen

Opwindende verslagen van de tot nu toe gehouden reŁnies in de jaren ...

Index 1968-1979 1981 1982 1983 1984 1986 1987 1988 1989 1991 1992
1993 1994 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017

Friese Regionale ReŁnie Heeg 2008: Wind bepaalt programma

Fotoalbum ReŁnie 2008

Jaarlijks komen de traditionele schepen, zoals Tjotters, Boatsjes, Schouwen, Friese Jachten, Boeiers en Staverse Jollen bij elkaar voor een ReŁnie in Heeg. En dat in 2008 al voor de 33e keer. De ReŁnie startte dit jaar in Workum op donderdagavond, met op vrijdag de aanlooptocht naar Heeg.

Donderdagmiddag
arriveerde al een grote groep schepen in Workum in de haven van Johan Prins, vlakbij de werf ‘de oude Liefde’ van de gastheren voor de avond Combert Burger en Charles Koek. Het is de laatste jaren gebruikelijk dat het tijdens de aanlooptocht prima toeven is op de plaats van samenkomst.

In Workum was het dit jaar helemaal perfect. Het weer, de ligplaatsen, de entourage en vooral de koks maakten er een onvergetelijke avond van.

De maaltijd werd verzorgd door Grote Ben, de Zilte kok (www.groteben.nl).

De avond werd afgesloten met een prachtig verhaal over een roeitocht met een Wildsjitter van Friesland naar Frankrijk. Lichtbeelden ontbraken vanwege een defect van de projector, maar de mimiek van de verteller compenseerde dat volledig.

De volgende dag moest er echt worden gewerkt. Dick Franken had als organisator weer allerlei spannende zaken bedacht. Maar nu bleef het beperkt tot het invullende van de Quiz, omdat de wind nog was aangetrokken. Dus alle schepen voeren alleen op het fokje over het Heegermeer en dat vanwege de (te) harde wind. Sommige schepen bereikten zo al hun rompsnelheid. Moe maar voldaan arriveerde iedereen in Heeg en voegden de schepen zich bij de vloot die er al verzameld lag.

’s Avonds na het eten nam iedereen plaats in de loods van Pier Piersma voor het gebruikelijke palaver. Daarbij werd al voorzichtig gewag gemaakt van de omstandigheid dat de wind het programma misschien wel wat in de war zou sturen.

Na het palaver brachten de meeste aanwezigen nog een bezoek aan de Palingaak. Het is nu het derde jaar dat dit onderdeel op het programma staat en nu werden we verrast door een echt, massief houten schip. Groot en imposant. Wat er in een jaar verzet kan worden!

Zaterdag admiraalzeilen. Vanwege dezelfde (te) harde wind vond dit plaats onder het eiland de RakkenpŰlle i.p.v. erboven al zijn er bij het prestatiezeilen wel enkele schepen boven het eiland gesignaleerd. Fred Lion was benoemd tot admiraal. Voor het eerst in de historie was ook het eigen schip - in dit geval de grote tjotter 'Greate Lieuw' - van de admiraal, admiraalsschip.

De borrel in de dorpskom van Heeg trof het met het weer, zonnig en droog. Het spijkerbroek hangen was weer een groot succes maar de fakkelvaart viel in het water, te veel regen.

Zondagmorgen was het prachtig weer en achter de bomen van de jachthaven leek het of het uiterst fraai wedstrijd-zeilweer was. Maar niets was minder waar. Enthousiast begon de W.S.H. daarvoor zondagmorgen bezig alles klaar te maken. Startschip klaar maken, Boeien oppompen, rubberboten in het water. Daarna het Heegermeer op, flinke brekers bij de RakkenpŰlle en op het meer zelf windkracht 6. Te veel om te starten en dus de seinvlag '0W' omhoog. 'Uitstel voor onbepaalde tijd'.

Terug in Heeg in de luwte van de Jeugdherberg lijkt dit wat vreemd. Maar nadat ook enkele comitť leden van de ReŁnie om het hoekje hebben gekeken kunnen zij zich vinden in deze beslissing en overleg volgt. Niet verbeterende omstandigheden, en verwacht slecht weer besluit de W.S.H. tenslotte om de wedstrijden 'Volledig af te gelasten'. Dit mede om zo de ReŁnie schepen nog een kans te geven een alternatief programma onderdeel te varen.
De comitť leden van de ReŁnie komen nl. met het voorstel voor een rondje Woudsend voor de kleine schepen, en voor de grotere schepen een rondje om de LangehoekspŰlle. Bakboord of stuurboord om, daar is men zelf vrij in. Ook de start is vrij al moet dit gebeuren tussen 12.00 uur en 12.30 uur. (Finishtijd -1- Starttijd = Gezeilde tijd). Hieraan doen toch iets meer dan de helft van de wedstrijddeelnemers aan mee.
De laatste zeilers kwamen binnen terwijl de wind nog in kracht toenam als teken van komend slecht weer en kwamen in de regen terug in de haven.

Hierbij de winnaars in de diverse klassen van dit alternatief:

Klasse:  
Tjotters, Boatsjes en Schouwtjes 
Staverse Jollen 
Grote Open Schouwen en Kajuitschouwen
Grote Tjotters 
Friese jachten (B) 
Friese Jachten (A) 
Boeiers
Naam:
Lutjepotje
De Goede Hoop
Mutiara
De Jonge Minne
Dageraad
Willemijntje
Thomas
Schipper:
D. Slijper
C. van der Sijp
T. van Son
J. Bleeker
K. Havenga
Ch. Koek
T. Prins - Asselbergs
Met het luiden van de bel, geschonken door de W.S.H. bij de 25e ReŁnie wordt de prijsuitreiking geopend. Prijzen zijn er voor de juiste oplossing van de Quiz van Dick Franken van de vrijdag, voor het admiraalzeilen van zaterdag en toch ook nog voor het zeilen van de zondag. Hildo Brilleman volgt als voorzitter van de Regionale Friese ReŁnie Sybrant van der Werf op.
Ook wordt de wimpel van de gemeente Wymbritseradiel uitgereikt, die jaarlijks beschikbaar wordt gesteld door diezelfde gemeente, en geschonken aan een persoon of instantie die een bijzonder prestatie heeft geleverd voor deze ReŁnie of voor de ReŁnie in het algemeen. Dit jaar valt deze eer op de 'Tjottervloot van Heeg' (www.friesetjottervIoot.nl) en bestuurslid Rob van Roessel (ook W.S.H.) van deze stichting wordt de wimpel overhandigd.

 

 

 

Na de prijsuitreiking was het geslaagde, maar door veel wind geplaagde reŁnie 2008 ten einde en ging iedereen weer zijns weegs. Bij iedereen overheerste het gevoel dat het weer een heel geslaagde ReŁnie was geweest.

Jan Eissens - tjotter Eyseend (www.eyseend.nl)

Fotoalbum ReŁnie 2008

Donateurs

Wij kunnen ons voorstellen dat u als gast, bemanningslid of toeschouwer dit spektakel graag financieel wilt steunen. Daarvoor kunt u dit formulier ingevuld naar het secretariaat retourneren.

Hoofdsponsors Friese ReŁnie
 
naar website zeilmakerij Molenaar
naar advertentie Vander Post - Eerdmans
naar boven