Home
Organisatie
Nieuws
Terugblik
ReŁnie2015
Scheepstypen
Sponsering/
Donateurs
SSRP
Contact


J2-DC
 
© 2017 J2-DC

Terugblik Regionale Friese ReŁnies:
de verslagen

Opwindende verslagen van de tot nu toe gehouden reŁnies in de jaren ...

Index 1968-1979 1981 1982 1983 1984 1986 1987 1988 1989 1991 1992
1993 1994 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017

Friese Regionale ReŁnie Heeg 2007: Veel Zon, Wind en Water

Fotoalbum ReŁnie 2007

 

Het kon niet mooier. Na een prachtig voorjaar, een koud en nat begin van de zomer, wordt de weersvoorspelling voor het eerste weekend van augustus opeens rooskleurig. Achteraf wordt het zelfs het mooiste weekend van 2007 genoemd. Voor de Friese houten ronde en platbodems is het ťťn van de hoogtepunten: de ReŁnie in Heeg. Deze wordt altijd gehouden in het eerste weekend van augustus en begint officieel op vrijdagavond. Alle schepen verzamelen zich dan aan de speciaal daarvoor vrijgemaakte buitenzijde van jachthaven de Eendracht.

Een deel van de schepen begint al eerder aan de ReŁnie tijdens de aanlooptocht. Dit jaar startte deze tocht in Joure. Donderdag 2 augustus verzamelden zich daar de eerste schepen. Organisator Dick Franken had ook dit jaar zijn zaakjes weer goed voor elkaar. Ondanks de drukte (sinds lange tijd mooi weer) waren er genoeg ligplaatsen beschikbaar in de passantenhaven.

Na de gebruikelijke kennismaking verzamelden de aanwezige deelnemers zich in de serre van de Oranjerie. In een gezellige sfeer werd de maaltijd genuttigd en ontvouwde Dick zijn plannen voor de aanlooptocht van vrijdag.

Die tocht voerde over de Langweerderwielen, vervolgens kruipdoor, sluipdoor naar IJlst en zo naar de eindbestemming Heeg. Onderweg kon iedereen de hersens laten kraken over de vragen die Dick als een soort leerzame quiz had voorbereid. Dat dat nog niet zo eenvoudig was bleek bij aankomst.

Eind van de middag voegden de schepen aan de aanlooptocht zich bij de andere die vrijdags rechtstreeks naar Heeg waren gevaren. Na inschrijving werden de banden met de andere deelnemers weer uitbundig aangehaald. Vele bemanningen kennen elkaar al jaren en het weerzien is altijd weer leuk.

Na de gebruikelijke barbecue, die dit jaar helaas wat meer versnipperd werd genoten, werd het tijd voor het openingspalaver in de grote loods van Pier Piersma.

Na alle huishoudelijke mededelingen was iedereen ook dit jaar weer in de gelegenheid om de vorderingen van het werk aan de palingaak, (www.palingaak.nl) die in Heeg in aanbouw is, te bewonderen. Nu de spanten geplaatst zijn, het dek voor een groot deel is gelegd en de bouwers nu begonnen zijn met de huid, wordt het duidelijk hoe indrukkend het houten schip wordt.

De zaterdag stond evenals vorig jaar in het teken van allereerst de toertocht op het Heegermeer, waarbij met het al zeilende vervullen van diverse opdrachten, punten waren te verdienen. Tijdens het vertrek van de havenkant leek het een mooie zeildag te worden. De zon scheen en er stond wind. Eenmaal aangekomen op het Heegermeer bleek dat er wel heel veel wind stond. De meeste deelnemers beperkten zich toen maar tot de eigen opdracht om het schip zo droog mogelijk richting Gaastmeer te zeilen een alleen de echt mogelijke opdrachten uit te voeren om zo toch wat punten voor de competitie te verzamelen. Niet iedereen waagde zich aan die opdracht en keerden terug naar de haven.
Tegen de middag was de vloot eskadergewijs verzameld in de luwte van de LangehoekspŰlle, in de volksmond konijneneiland, bij Gaastmeer. De bemanningen konden even bijkomen van de onverwacht heftige weersomstandigheden.
Na de lunch werden de eskaders weer actief: het admiraalschip was in aantocht. ’s Middag’s stond in het teken van de vaste traditie: het admiraalzeilen. Bij de start daarvan inspecteert de admiraal met het speciaal daarvoor aangewezen admiraalschip alle eskaders, die dan ook hun best doen om zich zo goed mogelijk naar hem te presenteren. Dit jaar was Jan Both daarvoor gevraagd. Jan is eigenaar van de oude Staverse jol Vrouwe Anna Margaretha, is al lang verbonden aan de Friese ReŁnie en een trouw deelnemer. Daarnaast heeft hij jarenlang als jurylid gefungeerd bij het admiraalzeilen. Als admiraalschip was de boeier Thomas van de familie Prins-Asselbergs aangezocht. De boeier is dit jaar, 70 jaar in de vaart en heeft een bewogen geschiedenis achter de rug.

Na de inspectie zocht het admiraalschip een plaatsje op het Heegermeer in de luwte van de LeyepŰlle, om de kleinste tjotters en schouwtjes ook de mogelijkheid te bieden om ondanks de harde wind toch een goede poging te wagen om met het eskader op de juiste manier de admiraal de groet te brengen. De toeschouwers op een aantal voor anker liggende schepen, kregen een prachtig schouwspel voorgetoverd. Het kwam dit jaar op de echte zeilvaardigheid in groepsverband aan. Dat daar wel enige oefening voor nodig is bleek uit de diverse uitvoeringen. Er werd met verve gezeild. Maar ťťn eskader stak er met kop en schouders bovenuit. De ervaren schippers van de grote tjotters onder aanvoering van commandant Martijn Perdijk met zijn Hilda kwamen ver voor het admiraalschip al in de goede posities naast elkaar en hielden dit vol tot voorbij het admiraalschip. Heel knap.

Na het admiraalzeilen verzamelden alle schepen in de havenkom voor het huis van Pier Piersma. Een fraai gezicht al dat Friese hout verzameld op een historische plaats. De plaats voor de drukbezochte borrel en een nieuw onderdeel van vermaak: het spijkerbroekhangen.

Veel toeschouwers waren er getuige van dat weer de familie Perdijk ging strijken met de hoofdprijzen. Martijn bij de volwassenen en zijn dochter Minne die het zo mogelijk nog beter deed bij de jeugd.

Na de borrel werd het tijd voor het buffet in restaurant ‘de Boeier’, waar vele deelnemers aan meededen in een gezellige ambiance. De avond werd afgesloten met de fakkeltocht en een enkel schip waagde zich zelfs in het donker nog onder zeil op het meer.

Zondag was het weer vroeg dag. Prachtig weer en wat minder wind dan op de zaterdag voorspelde veel moois. Dat bleek later ook zo te zijn. Watersport Vereniging Heeg had als te doen gebruikelijk weer een mooie baan uitgezet. Onder nagenoeg ideale omstandigheden zeilden de deelnemers de twee wedstrijden, die ook onderdeel vormen van de Friesche Competitie. Deze Friesche Competitie is een samenwerkingsverband van de organisaties van de Friese ReŁnie, de wedstrijden tijdens het Oostergoo-weekend begin juni en de wedstrijden in Oudega/Veenhoop eind augustus elk jaar.

Na de wedstrijden is het evenement weer voorbij en is het tijd voor de afsluiting en prijsuitreiking door voorzitter Sybrant van der Werf in de loods van Pier Piersma.
De prijs voor het beste eskader tijdens het admiraalzeilen werd door Jan Both inderdaad uitgereikt aan Martijn als commandant van het eskader grote tjotters en vervolgens kon hij ook de eerste prijs als winnaar van de wedstrijden in de klasse grote tjotters in ontvangst nemen (hij werd overigens eind augustus ook eindoverwinnaar in die klasse in de Friesche Competitie).

Na het uitreiken van de prijzen aan de andere winnaars, werd nog stil gestaan bij het feit dat Jan te Siepe afscheid nam als lid van het Comitť. Ruerdtsje Halbertsma neemt zijn plaats in en heeft deze ReŁnie al uitgebreid blijk gegeven van haar kwaliteiten aan de zijde van Jan te Siepe.

De algemene conclusie was ook dit jaar dat de 32ste reŁnie weer een groot succes was geworden en dat de weergoden daar ook een prima bijdrage aan hadden geleverd.
Na de afsluiting rest ons nog maar ťťn opmerking: Tot het volgend jaar!

Jan Eissens (www.eyseend.nl)

Fotoalbum ReŁnie 2007


Donateurs

Wij kunnen ons voorstellen dat u als gast, bemanningslid of toeschouwer dit spektakel graag financieel wilt steunen. Daarvoor kunt u dit formulier ingevuld naar het secretariaat retourneren.

Hoofdsponsors Friese ReŁnie
 

naar website zeilmakerij Molenaar
naar advertentie Vander Post - Eerdmans
naar boven