Home
Organisatie
Nieuws
Terugblik
ReŁnie2015
Scheepstypen
Sponsering/
Donateurs
SSRP
Contact


J2-DC
 
© 2017 J2-DC

Terugblik Regionale Friese ReŁnies:
de verslagen

Opwindende verslagen van de tot nu toe gehouden reŁnies in de jaren ...

Index 1968-1979 1981 1982 1983 1984 1986 1987 1988 1989 1991 1992
1993 1994 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017

Regionale Friese ReŁnie Heeg 2006: Gezelligheid troef!

Fotoalbum ReŁnie 2006


Programmaboekje ReŁnie 2006
Klik hier of op de afbeelding voor de inhoudDonderdag 3 augustus was het weer zover. De tocht voert dit jaar naar het Brandemeer, het startpunt van de aanlooptocht van de 31ste Friese Regionale ReŁnie. Het is nogal regenachtig, maar halverwege de middag wordt het droog en de tocht er heen is perfect. Prima zeilweer. Op het Brandemeer aangekomen wappert in een hoek aan een hoge mast onmiskenbaar de grote ReŁnie-vlag. Het doel is de haven bij de boerderij van Sybrant van der Werf, de voorzitter. Er hadden zich zo’n 19 schepen aangemeld, maar die waren er nog niet allemaal. Eenmaal aangelegd begon het weer te regenen en dat zou zo de hele nacht aanhouden. 

De avond stond in het teken van de start van de aanlooptocht in een prachtig aangeklede schuur en een perfect geregeld captainsdiner. 

Een aantal bemanningen moest vanwege de regen en de daarbij optredende lekkages van tentzeilen de nacht ergens in de boerderij doorbrengen, maar de volgende morgen verscheen iedereen toch redelijk uitgeslapen aan de start.

Dick Francken had zijn handen vol aan drenkelingen aan boord die hij onderweg voor ‘het gemak’ maar over boord zette en had daarnaast een redelijk moeilijke aanloopwaterpuzzel in elkaar gestoken. Bemanningen konden op hun tocht naar Heeg punten vergaren bij het opvissen van de drijvende drenkelingen en het geven van de juiste antwoorden op de vragen van de puzzel. Bij de afvaart stond er een heerlijk windje, die op het Slotermeer al was aangewakkerd tot een klein stormpje, die een paar jachten toch de nodige problemen opleverden.

Bij aankomst in Heeg werden alle schepen weer aangelegd aan de speciaal daarvoor vrijgemaakte buitenoever van de Jachthaven ‘de Eendracht’. Uiteindelijk kwamen er toch weer zo’n 60 schepen te liggen.

Na de traditionele barbecue op de kop van de haven werd het tijd voor het openingspalaver bij Pier Piersma in de loods. Na alle huishoudelijke mededelingen, kreeg Marius Jonkhart, voorzitter van stichting ‘de Helling’ het woord om iets te vertellen over de palingaak (www.palingaak.nl) die op dit moment in Heeg in aanbouw is.

Na het palaver werd iedereen in staat gesteld om de bouwplaats van de palingaak te bezoeken. Indrukwekkend!

De zaterdag stond in het teken van allereerst de toertocht op het Heegermeer, waarbij met het al zeilende vervullen van diverse opdrachten, punten waren te verdienen. Vooral het achteruitzeilen leverde de nodige problemen op, maar was wel heel erg vermakelijk.

’s Middags moest er echt worden gezeild. Waldien Burger, scheidend secretaris van het Comitť, als admiraal bij het admiraalzeilen fungeerde en zij stond in stijl op het admiraalschip ‘de Pinas’ de ruim 100jarige Staverse jol van Henk Lunstroo. Alleen het hoedje leverde wat problemen op…. Voor de eskaders was het zaak om in formatie, met de daarbij behorende manoeuvres in frontlinie met gestreken fok de groet te brengen. Vanwege de steeds meer aanwakkerende wind ging dat niet bij alle eskaders evengoed, maar achteraf was de admiraal toch zeer tevreden over de getoonde zeilkunsten.

Na het admiraalzeilen verzamelden de meeste schepen zich in de havenkom voor het huis van Pier Piersma. Een fraai gezicht die vele voorbijgangers een stapje langzamer deed lopen. Bij Pier stond de tap opgesteld, waar dankbaar gebruik van werd gemaakt.

Na de borrel werd het tijd voor het buffet in restaurant ‘de Boeier’, waar vele deelnemers aan de reŁnie aan meededen in een gezellige ambiance.

De avond werd afgesloten met de fakkeltocht en een enkel schip waagde zich zelfs in het donker nog onder zeil op het meer.

Zondag is de laatste jaren de dag van de wedstrijden. Heerlijk weer en een prachtige wind zorgden ervoor dat ook dit onderdeel van de reŁnie tot een groot succes werd. Voorzitter Sybrant kwam aan het eind van de middag bij de afsluiting in Pier’s loods dan ook tot de conclusie dat de 31ste reŁnie weer een groot succes was geworden en dat de weergoden daar ook een prima bijdrage aan hadden geleverd.

Waldien Burger werd als admiraal en scheidend secretaris van het comitť uitbundig in de bloemetjes gezet en zij prees op haar beurt de eskaders die zich die middag zo goed mogelijk voor haar hadden gepresenteerd. Na de afsluiting rest ons nog maar ťťn opmerking: Tot het volgend jaar!

In dit PDF-document kunt u alle wedstrijduitslagen vinden.

Jan Eissens (www.eyseend.nl)

Fotoalbum ReŁnie 2006


Donateurs

Wij kunnen ons voorstellen dat u als gast, bemanningslid of toeschouwer dit spektakel graag financieel wilt steunen. Daarvoor kunt u dit formulier ingevuld naar het secretariaat retourneren.

Hoofdsponsors Friese ReŁnie
 

naar website zeilmakerij Molenaar
naar advertentie Vander Post - Eerdmans
naar boven