Home
Organisatie
Nieuws
Terugblik
ReŁnie2017
Scheepstypen
Sponsering/
Donateurs
SSRP
Contact


J2-DC
 
© 2018 J2-DC

Terugblik Regionale Friese ReŁnies:
de verslagen

Opwindende verslagen van de tot nu toe gehouden reŁnies in de jaren ...

Index 1968-1979 1981 1982 1983 1984 1986 1987 1988 1989 1991 1992
1993 1994 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017

39e Regionale Friese ReŁnie Heeg 2015

Fotoalbum ReŁnie 2015

Ook de 39ste Regionale Friese ReŁnie was weer een geslaagd evenement! Zo’n 50 traditionele Friese houten ronde en platbodemjachten deden Heeg aan, in het eerste weekend van augustus.

De aanlooptocht werd wederom georganiseerd vanuit een stuk Fries industrieel erfgoed. Dit keer vanuit Houtzaagmolen De Rat in IJlst.

Oorspronkelijk stond de houtzaagmolen in de Zaanstreek, waar "De Rat" voor 1683 als balkenzager werd gebouwd. Aan het eind van de Frans Engelse oorlog, begin twintigste eeuw, verkeerde Nederland in een toestand van algehele malaise. Door een gebrek aan aanvoer van stammen uit het buitenland stonden de vele zaagmolens in De Zaan stil. Over de Rat wordt zelfs geschreven dat hij in desolate toestand verkeerde. Het was rond 1829, dat de burgemeester van IJlst, dhr. Ringnalda besloot om de molen aan te kopen en te verplaatsen naar IJlst.

De molen werd als bouwpakket uit elkaar gehaald en weer opgebouwd in IJlst. Ruim honderd jaar zaagde de molen nog op windkracht. Tot 1950 zaagde de Rat voor de fa. Oppedijk balken en planken, toen dreigde de sloophamer de molen definitief te vellen. Gelukkig ontfermde de gemeente IJlst zich over de molen. Het zou echter nog tot 1977 duren voordat de gehele restauratie voltooid was en de Rat weer kon zagen op windkracht.


Bron: www.houtzaagmolenderat.nl

De opkomst was bijzonder goed. De deelnemers genoten van de rondleiding door de houtzaagmolen en het diner was zeer gezellig: iedereen kon genieten van de hapjes die iedereen in kombuis of keuken voor elkaar had voorbereid. De vloot lag er blinkend bij in het haventje aan De Geeuw, in de Elfstedenstad IJlst.

Vrijdagochtend ging de vloot op weg naar Heeg, waarbij de wieken van De Rat nog een speciale groet brachten. Dwars door IJlst en vervolgens met een lekker half windje door de Wide Wimerts naar het vertrouwde Heeg. Onderweg moest een lastige puzzel worden opgelost.

De barbecue op de kop van de haven en het openingspalaver gaven weer mooi de gelegenheid om trots te vertellen over een ieders schepen en om tips over de laatste koperpoetstechnieken uit te wisselen.

De jeugd had zich inmiddels verzameld voor het jeugdprogramma. Ook dit jaar was de opkomst van de jeugd gelukkig weer geweldig. Goed nieuws, want uiteindelijk is de jeugd van nu later van belang voor het behoud van de vloot.

Ook de schouwen van de KWVL en de tjotters van de Tjottervloot waren gelukkig weer van de partij.

Op zaterdag was er weer plaats voor het matchracen op het Heegermeer. De volwassenen in de twee bijna identieke schouwen uit Loosdrecht en de jeugd in twee tjotters. Het gebeuren werd gade geslagen door vele toeschouwers. Het matchracen werd gevolgd door de vlootschouw en het admiraalzeilen. Admiraal Peter Tolsma genoot zichtbaar met volle teugen vanaf het admiraalschip Roeland, een prachtig Fries Jacht gebouwd door Brandsma in 1918.

Het admiraalzeilen werd gevolgd door een uitgebreide borrel bij de familie Piersma, midden in de dorpskom van Heeg. Het dorp liep uit voor de gepavoiseerde vloot die zich midden in het dorp had gedrapeerd rondom de Palingaak. De borrel en het heerlijke buffet werden opgeluisterd door de muzikale klanten van Suzan Havenga. Onder de deelnemers van de Friese ReŁnie blijken niet alleen fanatieke zeilers te zitten, maar ook muzikale (zang)talenten!

Na het diner bleef het op de kop van de haven nog lang onrustig, er moest natuurlijk ook moed ingedronken worden voor de wedstrijden van zondag…. De jeugd hield zich ondertussen bezig met de fakkelvaart. Zij voeren in tjotters in kiellinie door het dorp, wat met een hoop Bengaals vuurwerk een mooi schouwspel opleverde.

Zondag werden er twee prachtige wedstrijden verzeild, opnieuw onder auspiciŽn van de WSH. Het weer was prachtig, de windkracht matig en de strijd was fel. De uitslagen waren hier en daar verrassend!

Bij het slotpalaver op zondagmiddag werden de prijzen uitgereikt van het jeugdprogramma, de aanlooptocht, het matchracen en het wedstrijdzeilen. Peter Tolsma gaf een verslag van de geweldige middag die hij als Admiraal had beleefd aan boord van de Roeland.

Voorzitter van het comitť Maarten Vermeulen sloot het weekend af met onder andere de complimenten voor alle vrijwilligers van de WSH en met de aankondiging van de komende reŁnie, in 2016. Dat zal de 40ste reŁnie worden en dus een lustrumreŁnie!

Alle uitslagen kunt u hier vinden.

Fotoalbum ReŁnie 2015


Donateurs

Wij kunnen ons voorstellen dat u als gast, bemanningslid of toeschouwer dit spektakel graag financieel wilt steunen. Daarvoor kunt u dit formulier ingevuld naar het secretariaat retourneren.

Hoofdsponsors Friese ReŁnie
 

naar website zeilmakerij Molenaar
naar advertentie Vander Post - Eerdmans

 

naar boven