Home
Organisatie
Nieuws
Terugblik
ReŁnie2015
Scheepstypen
Sponsering/
Donateurs
SSRP
Contact


J2-DC
 
© 2016 J2-DC

Terugblik Regionale Friese ReŁnies:
de verslagen

Opwindende verslagen van de tot nu toe gehouden reŁnies in de jaren ...

Index 1968-1979 1981 1982 1983 1984 1986 1987 1988 1989 1991 1992
1993 1994 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016

37e Regionale Friese ReŁnie Heeg 2013

Fotoalbum ReŁnie 2013

Voor de 37ste keer vond dit jaar de Regionale Friese ReŁnie plaats in het ‘thuisdorp’ Heech. Traditioneel wordt de reŁnie gehouden tijdens het eerste volle weekend van augustus. Dit jaar was dat op 2, 3 en 4 augustus.

De reŁnie van 2013 vond plaats in tropische sferen! Niet alleen door de tropisch getinte lezing van Hildo Brilleman over zeilen met oud hout in Kenia, maar gelukkig ook door de temperatuur. Na een paar jaar wisselvallig weer, was het dit jaar heerlijk zonnig, dat mocht ook wel weer eens. De wind was grillig, zoals vaker in Friesland!

Donderdagmiddag verzamelden zo’n 25 schepen bij zeilboerderij Rufus, aan de Noorder Oudeweg. Een fantastische locatie, midden in het Friese land, waar de vloot gastvrij werd ontvangen. Prachtig om het Friese hout daar te zien liggen in de blakende zon. Hildo Brilleman trakteerde de aanwezigen op een verrassend verhaal over zijn verblijf in Kenia, waar zowaar goed gezeild kan worden, als je de hippo’s maar weet te omzeilen…… Er wordt zelfs fanatiek wedstrijd gevaren in houten dhows, die met meerdere mensen in een soort trapeze enorme snelheden kunnen bereiken!

Vrijdag ging de vloot in een wat rustiger tempo richting Heeg. Met een zwak windje, over de Langweerder Wielen. De schepen moesten een vooraf uitgestippelde route om de tonnen varen en iedereen moest zijn eigen gezeilde tijd in de gaten houden. Daarna was er een overheerlijke lunch thuis bij de familie Van der Wind, om daarna nog even af te koelen in de ondieptes van het Koevorder meer.Het weerzien in de jachthaven van Heeg was weer hartelijk, zoals ieder jaar. De BBQ werd opgeluisterd met een heuse cocktailbar en limbodansen voor de kids. Het jeugdprogramma was drukker bezocht dan ooit, met speurtocht door het dorp. Dit jaar kon er gelukkig weer eens een echte fakkelvaart gehouden worden!

Zaterdag stond in het teken van veel wind, net iets teveel wind….. Het matchracen was spectaculair! Op het scherpst van de snede werd er gevaren in Friese jachten (Froukje en Dageraad) en in de tjotters van de tjottervloot. De wind zette flink door en de wedstrijd kon alleen onder het eiland worden gevaren. Maar zelfs daar bleek de wind te fors en was het meer een kwestie van de boot heel houden dan heel hard varen. Gelukkig wist Pier Piersma de schade die er aan de Dageraad was ontstaan nog dezelfde dag te laten repareren! Team Friesland bleek de grote winnaar…..De vlootschouw werd afgenomen door admiraal Joop Krist. Het leverde prachtige en ontroerende momenten op. Door de harde wind moest ook het admiraalzeilen onder het eiland plaatsvinden. Na wat improvisatie en knappe stuurmanskunsten wist een aantal eskaders toch heel mooi de groet aan de admiraal te brengen. Het admiraalschip de boeier Catharina lag er fabelachtig mooi bij.De borrel bij de familie Piersma trok veel bekijks in het dorp. Dit jaar niet door het spijkerbroekhangen, maar door een paar gigantische plastic ‘luchtbellen’ waar met name de jeugd zich kostelijk mee vermaakte. De borrel ging geleidelijk over in een soort ‘walking dinner’, ook bij de familie Piersma. De hele kom van Heeg lag vol met het oude hout, gepavoiseerd en wel: een schitterend plaatje.
Zondag stond in het teken van de wedstrijden, wederom perfect georganiseerd door de WSH. Een prima windje 3-4 zorgde voor spannende momenten, met name bij het ronden van de boeien in de ‘gate’.

Aan het einde van de dag konden we terugkijken op een geslaagde reŁnie, met een fantastisch gezelschap en een aanzienlijk aantal schepen. Een geweldige admiraal, een gezellige borrel en diner en natuurlijk weer spannende wedstrijden. Tot volgend jaar!

Alle wedstrijduitslagen kunt u hier vinden.

Fotoalbum ReŁnie 2013


Donateurs

Wij kunnen ons voorstellen dat u als gast, bemanningslid of toeschouwer dit spektakel graag financieel wilt steunen. Daarvoor kunt u dit formulier ingevuld naar het secretariaat retourneren.

Hoofdsponsors Friese ReŁnie
 

naar website zeilmakerij Molenaar
naar advertentie Vander Post - Eerdmans

 

naar boven